Статті

Історична подорож у часі

Без минулого немає майбутнього.  Ця істина всім відома. Як і та, що минуле -  це початок усього сьогодення. Створюючи власну історію, ми не повинні забувати героїзм наших предків. Залишаючи про них згадку в наших серцях, віддячуємо за свободу, за рідну мову, за власну родину.

14 жовтня в цьому році у нашій країні стало державним святом – Днем захисника України. Та, мабуть, кожному  відомо, що 14 жовтня – день святої Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, а також день створення Української повстанської армії.

Символічним стало те, що напередодні свята учні 5 школи здійснили екскурсію в Націона́льний істо́рико-культу́рний запові́дник «Чигири́н», ознайомилися з  історією козацтва та становленням державності українського народу.

А у вівторок, 13 жовтня,  у  8 класі відбулася відкрита виховна година «Історична подорож у часі. Славетні імена». Метою заходу було вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу,  утвердження в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України .

 Разом із запорізькими козаками під звуки пісні Марусі Чурай «За світ встали козаченьки»  восьмикласники разом із присутніми на заході учителями та шестикласниками вирушили в історичну подорож. 

  Перша зупинка – Покрова Пресвятої Богородиці. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця  з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

  За часів Запорізької Січі свято   отримало назву Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів - як свого часу для жителів Константинополя. Розглядаючи козацьку ікону, діти відмітили на ній образ славного гетьмана України Богдана Хмельницького.

На зупинці  Козацькій   учні пригадали, хто такі козаки, чим вони займалися.

На станції «Сім чудес України» діти відвідали  Хотинську та Кам’янець-Подільську фортеці.

Героїзм мужніх захисників  викликав захоплення і гордість . Чого варта лише стара фортеця Кам’янця, яка не має аналогів у Європі. Незважаючи на численні спроби взяти фортецю штурмом ворожими арміями, за весь час це вдалося лише одного разу - в 1672 році 150- тисячній турецькій армії.

 З особливим трепетом розповідали присутнім восьмикласники про «Козацьку славу Черкащини», адже цю «сторінку» історії вони бачили на власні очі. І знову оживали  перед очима резиденція Богдана Хмельницького, Замкова гора, її славні захисники, які витримали немало облог, відбили силу-силенну штурмів турків і подолати яких змогло лише 100-тисячне  турецьке військо, Суботів – родинний маєток гетьмана, побудована ним Іллінська церква, три криниці, Мотронинський монастир, символ Холодного яру і українського козацтва  - дуб Максима Залізняка.

 Наступна сторінка подорожі  була присвячена воїнам-учасникам АТО, які сьогодні зі зброєю в руках захищають рідну землю,  мир в Україні від незаконних збройних формувань та російської збройної агресії. Під супровід повстанської пісні «Лента за лентою» учні переглянули трагічні картини війни на Сході.

 Не залишило нікого байдужим відео «Виростеш ти, сину». Рефреном звучали в серці кожного присутнього безсмертні слова Василя Симоненка:

«Можна все на світі вибирати, сину,

 Вибрати не можна тільки Батьківщину.»

joomlamodniyportal.ru

 

   

Контакти  

19700, Черкаська область,
м. Золотоноша, вул. Баха,57.
телефони:

(04737) 5-31-60

(04737) 5-21-60

email: zoloschool5@ukr.net

   
   
<< < жовтня 2015 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
   
© Золотоніська загальноосвітня школа №5